Musaka
Potrebno je:
250 gr juneceg mlevenog mesa
250 gr svinjskog mlevenog mesa
1,5 kg krompira
2 jajeta
1 dcl ulja
2 glavice crnog luka
1 solja mleka
mleveni biber
so
Na zagrejanom ulju proprziti sitno isecen crni luk,
dodati mleveno meso, pa sve zajedno dinstati.
Posoliti i pobiberiti po ukusu.
Krompir skuvati u slanoj vodi, oljustiti i iseci na kolutove.
U podmazanom djuvecaru slagati red krompira,
red mesa, dok se ne utrosi sav materijal.
Poslednji red treba da bude krompir.
Jaja razmutiti u mleku, preliti musaku
i zapeci u zagrejanoj rerni.
Recepti za musaku sa različitim vrstama povrća i mesa, kao kao i posne i vegetarijanske musake.
Pages
▼
Tuesday, June 11, 2013
Musaka od pasulja bez mesa
Musaka od pasulja bez mesa
Pola kilograma pasulja obariti i propasirati. Tvrdo skuvati nekoliko jaja : jaja oljuštiti, iseći na koturove, posoliti i pobiberiti.
Uzeti sud koji se može izneti na sto, pa staviti red pasiranog, posoljenog i obarenog pasulja. Preko pasulja poređati jaja isečena na koturove, posuti ih sa dosta strugana sira i zaliti mašću ili maslom.
Preko jaja staviti drugi red pasiranog pasulja, a zatim preliti sa 2 razmućena jajeta, 1 šoljom kisele pavlake, solju i malo mleka.
Musaku staviti u pećnicu, ispeći i služiti.
Pola kilograma pasulja obariti i propasirati. Tvrdo skuvati nekoliko jaja : jaja oljuštiti, iseći na koturove, posoliti i pobiberiti.
Uzeti sud koji se može izneti na sto, pa staviti red pasiranog, posoljenog i obarenog pasulja. Preko pasulja poređati jaja isečena na koturove, posuti ih sa dosta strugana sira i zaliti mašću ili maslom.
Preko jaja staviti drugi red pasiranog pasulja, a zatim preliti sa 2 razmućena jajeta, 1 šoljom kisele pavlake, solju i malo mleka.
Musaku staviti u pećnicu, ispeći i služiti.
Musaka od praziluka
Musaka od praziluka
Potreban materijal:
600gr praziluka (uvek duplo u odnosu na količinu mesa)
300gr mlevenog mesa
mala glavica crnog luka
šolja za crnu kafu pirinča
2 jaja
začin C, biber
Priprema:
Propržiti kratko crni luk, dodati meso, malo bibera i soli. U drugu šerpu staviti na kolutove isečen praziluk. Prodinstati da dobije staklast izgled. Spojiti sa mesom i dodati pirinač, koji po želji možete i napola obariti pre dodavanja. Začiniti po ukusu. Umutiti dva jajeta sa čašom mlake vode i time preliti musaku. Zapeći je u rerni pola sata na 250C.
Potreban materijal:
600gr praziluka (uvek duplo u odnosu na količinu mesa)
300gr mlevenog mesa
mala glavica crnog luka
šolja za crnu kafu pirinča
2 jaja
začin C, biber
Priprema:
Propržiti kratko crni luk, dodati meso, malo bibera i soli. U drugu šerpu staviti na kolutove isečen praziluk. Prodinstati da dobije staklast izgled. Spojiti sa mesom i dodati pirinač, koji po želji možete i napola obariti pre dodavanja. Začiniti po ukusu. Umutiti dva jajeta sa čašom mlake vode i time preliti musaku. Zapeći je u rerni pola sata na 250C.
Musaka od kafiola
Musaka od kafiola
Potrebno:
1-2 glavice karfiola,
3 kašike brašna,
3 kašike kisela pavlaka,
200 gr kačkavalja,
malo margarina,
po ukusu soli.
Postupak pripreme: Karfiol iskidati na krupnije cvetove i staviti u posoljenu vrelu vodu da se kuva svega 7-8 minuta. Izvaditi karfiol i ostaviti da se prohladi. Na malo margarina (ili maslaca) kratko ispržiti oko 3 kašike brašna, posoliti po ukusu i dodati oko 2 dl vode i 1 celu čašu kisele pavlake. Vodu dodavati postepeno da se dobije malo gušći bešamel. Vatostalnu posudu namazati tanko margarinom, karfiol iskidati na sitnije delove i pola količine staviti na dno posude, na taj karfiol dodatati oko 200 gr rendanog kačkavalja, pa na to ostatak karfiola. Musaku preliti bešamel sosom i kratko zapeći u rerni.
Potrebno:
1-2 glavice karfiola,
3 kašike brašna,
3 kašike kisela pavlaka,
200 gr kačkavalja,
malo margarina,
po ukusu soli.
Postupak pripreme: Karfiol iskidati na krupnije cvetove i staviti u posoljenu vrelu vodu da se kuva svega 7-8 minuta. Izvaditi karfiol i ostaviti da se prohladi. Na malo margarina (ili maslaca) kratko ispržiti oko 3 kašike brašna, posoliti po ukusu i dodati oko 2 dl vode i 1 celu čašu kisele pavlake. Vodu dodavati postepeno da se dobije malo gušći bešamel. Vatostalnu posudu namazati tanko margarinom, karfiol iskidati na sitnije delove i pola količine staviti na dno posude, na taj karfiol dodatati oko 200 gr rendanog kačkavalja, pa na to ostatak karfiola. Musaku preliti bešamel sosom i kratko zapeći u rerni.
Musaka od povrća bez mesa
Musaka od povrća bez mesa
Potrebno je:
1 kg boranije
750 g krompira
500 g paradajza
100 g pirinča
3 jajeta
1 glavica crnog luka
1 šolja mleka
1 dl ulja
peršunov list
aleva paprika
mleveni biber
so
Priprema:
Krompir obariti, oljuštiti i iseći na kolutove. Mladu boraniju očistiti, oprati, pa na zagrejanom ulju u poklopljenoj šerpi dinstati dok ne omekne. U posebnoj šerpi na zagrejanom ulju propržiti crni luk, dodati oljušten isečen paradajz, pirinač, kašičicu sitno iseckanog peršunovog lista, aleve paprike, bibera i soli po ukusu. Sve promešati. U podmazan đuveč staviti red krompira, red boranije, zatim nadev sa pirinčom i ponovo boraniju, a preko nje kolutone isečenog krompira. Razmutiti jaja i mleko, pa preliti jelo i zapeći u rerni oko pola časa.
Potrebno je:
1 kg boranije
750 g krompira
500 g paradajza
100 g pirinča
3 jajeta
1 glavica crnog luka
1 šolja mleka
1 dl ulja
peršunov list
aleva paprika
mleveni biber
so
Priprema:
Krompir obariti, oljuštiti i iseći na kolutove. Mladu boraniju očistiti, oprati, pa na zagrejanom ulju u poklopljenoj šerpi dinstati dok ne omekne. U posebnoj šerpi na zagrejanom ulju propržiti crni luk, dodati oljušten isečen paradajz, pirinač, kašičicu sitno iseckanog peršunovog lista, aleve paprike, bibera i soli po ukusu. Sve promešati. U podmazan đuveč staviti red krompira, red boranije, zatim nadev sa pirinčom i ponovo boraniju, a preko nje kolutone isečenog krompira. Razmutiti jaja i mleko, pa preliti jelo i zapeći u rerni oko pola časa.
Starinska musaka
Starinska musaka
Potrebno je ( za 4 osobe)
1 kg paradajza,
500 g plavih patlidžana,
500 g junećeg mesa,
1,5 dl ulja,
5 dl kiselog mleka,
glavica crnog luka,
so, biber
Priprema:
Paradajz isecite na kolutove, a plavi patlidžan oljuštite i isecite na kocke. Na polovini ulja ispržite patlidžan. Crni luk sitno isecite i na preostalom ulju ga dinstajte dok ne omekša, dodajte meso, so i biber, pa nastavite da dinstate. Pleh malo podmažite, na dno stavite red paradajza, posolite, stavite meso, pa sloj patlidžana, pobiberite i tako redom. Pecite 45 minuta na 175 stepeni. Služite s kiselim mlekom.
Potrebno je ( za 4 osobe)
1 kg paradajza,
500 g plavih patlidžana,
500 g junećeg mesa,
1,5 dl ulja,
5 dl kiselog mleka,
glavica crnog luka,
so, biber
Priprema:
Paradajz isecite na kolutove, a plavi patlidžan oljuštite i isecite na kocke. Na polovini ulja ispržite patlidžan. Crni luk sitno isecite i na preostalom ulju ga dinstajte dok ne omekša, dodajte meso, so i biber, pa nastavite da dinstate. Pleh malo podmažite, na dno stavite red paradajza, posolite, stavite meso, pa sloj patlidžana, pobiberite i tako redom. Pecite 45 minuta na 175 stepeni. Služite s kiselim mlekom.
Musaka od blitve ili zelja
Musaka od blitve ili zelja
Sastojci:
600g blitve
300g mlevenog junećeg mesa
1 veza peršuna
2 kašike ulja
2 kašike začina od sušenog povrća
prstohvat soli
Blitvu očistite i operite u vrućoj vodi.
Meso izdinstajte na 1 kašici ulja. Dodajte 1 kašiku začina od
sušenog povrća i seckan peršun.
U vatrostalnu posudu stavite polovinu blitve, meso pa drugu
polovinu blitve. Nalijte toplom vodom da ogrezme, sipajte ulje i
pospite začin od sušenog povrća. Stavite prevrnuti manji tanjir da
pritisne, odozgo metnite aluminijumsku foliju i pecite u pećnici 1sat
na umerenoj temperaturi.
Pola količine musake od blitve uz 2 kašike kiselog mleka je ceo
obrok.
Sastojci:
600g blitve
300g mlevenog junećeg mesa
1 veza peršuna
2 kašike ulja
2 kašike začina od sušenog povrća
prstohvat soli
Blitvu očistite i operite u vrućoj vodi.
Meso izdinstajte na 1 kašici ulja. Dodajte 1 kašiku začina od
sušenog povrća i seckan peršun.
U vatrostalnu posudu stavite polovinu blitve, meso pa drugu
polovinu blitve. Nalijte toplom vodom da ogrezme, sipajte ulje i
pospite začin od sušenog povrća. Stavite prevrnuti manji tanjir da
pritisne, odozgo metnite aluminijumsku foliju i pecite u pećnici 1sat
na umerenoj temperaturi.
Pola količine musake od blitve uz 2 kašike kiselog mleka je ceo
obrok.
Grčka musaka bez mesa
Grčka musaka bez mesa
Sastojci:
1 kg plavog patlidžana
2 paradajza
100 g sira fete
60 g tvrdog sira
200 g kisele pavlake
3 jajeta
1 glavica crnog luka
ulje
1 veza peršuna
so ,biber
timian, origano
Operite patlidžane i isecite na koturove. Posoljene ih ostavite 30
minuta. Iscedite.Polovinu patlidžana ispržite na ulju.
Isitnite luk, drugu polovinu patlidžana i dodajte sve začine.
Prodinstajte, prohladite i ispirirajte u mikseru.Dodajte oljušten i na
kocke isečen paradajz.
Izgnječite fetu, naribajte sir, dodajte kiselu pavlaku i jaja. Dobro
zamešajte. Polovini ove mešavine dodajte propasiranu masu i sve
dobro izmešajte.
U vatrostalnu posudu stavite polovinu prženih patlidžana, pa
pripremljenu masu i drugu polovinu prženih patlidžana. Zalijte
drugom polovinom mešavine sira i jaja.
U prethodno zagrejanoj pećnici pecite 40 minuta na 180 c.
Sastojci:
1 kg plavog patlidžana
2 paradajza
100 g sira fete
60 g tvrdog sira
200 g kisele pavlake
3 jajeta
1 glavica crnog luka
ulje
1 veza peršuna
so ,biber
timian, origano
Operite patlidžane i isecite na koturove. Posoljene ih ostavite 30
minuta. Iscedite.Polovinu patlidžana ispržite na ulju.
Isitnite luk, drugu polovinu patlidžana i dodajte sve začine.
Prodinstajte, prohladite i ispirirajte u mikseru.Dodajte oljušten i na
kocke isečen paradajz.
Izgnječite fetu, naribajte sir, dodajte kiselu pavlaku i jaja. Dobro
zamešajte. Polovini ove mešavine dodajte propasiranu masu i sve
dobro izmešajte.
U vatrostalnu posudu stavite polovinu prženih patlidžana, pa
pripremljenu masu i drugu polovinu prženih patlidžana. Zalijte
drugom polovinom mešavine sira i jaja.
U prethodno zagrejanoj pećnici pecite 40 minuta na 180 c.
Musaka od spanaća
Musaka od spanaća
Sastojci:
1 kg spanaća
1 šolja pirinča
3-4 jaja
so, začini po ukusu
Oprati i očisititi spanać. Sitno ga iseckati i pržiti na vrelom ulju. Kada se spanać uprži dodati predhodno obareni posoljeni pirinač. Pirinač i spanać pomešati, dodati vegetu i pržiti 2-3 minuta zajedno. Skloniti sa ringle i dodati 3-4 umćena jaja. Masu dobro promešati i staviti u zagrejanu pećnicu na 220 °C. Musaka se služi topla, prelivena sa 2-3 kašicice kiselog mleka ili pavlake.
Sa ovakvim receptom i vaše će dete voleti spanać.
Sastojci:
1 kg spanaća
1 šolja pirinča
3-4 jaja
so, začini po ukusu
Oprati i očisititi spanać. Sitno ga iseckati i pržiti na vrelom ulju. Kada se spanać uprži dodati predhodno obareni posoljeni pirinač. Pirinač i spanać pomešati, dodati vegetu i pržiti 2-3 minuta zajedno. Skloniti sa ringle i dodati 3-4 umćena jaja. Masu dobro promešati i staviti u zagrejanu pećnicu na 220 °C. Musaka se služi topla, prelivena sa 2-3 kašicice kiselog mleka ili pavlake.
Sa ovakvim receptom i vaše će dete voleti spanać.
Musaka od pasulja
Musaka od pasulja
Sastojci:
1/2 kg pasulja
5 kuvanih jaja
2 živa jaja
250 grama tvrdog sira
1 kisela pavlaka
šoljica mleka
biber i so
2 kašike putera
Pasulj skuvajte, procedite i ispasirajte, sve dobro posolite i pobiberite. Kuvana jaja oljuštite i isecite na kolutove. Sir izrendajte. U posudi koju kasnije možete izneti na sto, a koju ste dobro nauljili, složite na dno polovinu pasulja, na pasulj naređajte kolutove jaja,sve pospite rendanim sirom, i zalijte vrelim puterom. Zatim prekrijte preostalim pasuljem. Musaku zalijte sa razmuđenim jajima, pavlakom, mlekom i malo soli. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni nekih 30 minuta.
Sastojci:
1/2 kg pasulja
5 kuvanih jaja
2 živa jaja
250 grama tvrdog sira
1 kisela pavlaka
šoljica mleka
biber i so
2 kašike putera
Pasulj skuvajte, procedite i ispasirajte, sve dobro posolite i pobiberite. Kuvana jaja oljuštite i isecite na kolutove. Sir izrendajte. U posudi koju kasnije možete izneti na sto, a koju ste dobro nauljili, složite na dno polovinu pasulja, na pasulj naređajte kolutove jaja,sve pospite rendanim sirom, i zalijte vrelim puterom. Zatim prekrijte preostalim pasuljem. Musaku zalijte sa razmuđenim jajima, pavlakom, mlekom i malo soli. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni nekih 30 minuta.