Wednesday, May 8, 2013

Musaka


Musaka

Sastojci za 8 porcija
• 2 kg krompira
• 2 kg plavih patlidžana srednje velicine. Veliki imaju matore, velike semenke
• 1 kg mladih zelenih tikvica
• 2 kg mešanog mlevenog mesa. Govedina, svinjsko, telece samleveno zajedno u istim proporcijama)
• glavica belog luka sitno iseckanog
• 4 vece glavice crnog luka sitno iseckanog
• 1 kašika slatke aleve paprike ili više po ukusu
• 1 šargarepa izrendana na fino
• 2 kašike paradajz pirea
• soli, sveže samlevenog bibera po ukusu
• 4 jajeta
• 2 šolje mleka
• 1 šolja fino izrendanog parmezana
• ½  šolje maslinovog ulja (nižeg kvaliteta)

Priprema
• Krompir oljuštiti i iseci na tanke listice. Ja ga secem “popreko”, što tanje to bolje. Isecen krompir možete držati duže vreme u posudi sa vodom u koju ste iscedili sok od jednog limuna. To ce spreciti da krompir dobije braon boju!
• Plavi patlidžan oljuštiti i iseci na kolutove debljine 1.5 do 2.0 cm debljine. Posoliti dobro i staviti u devdir da se iscedi (~ 2 sata). So ce da izvuce dosta vode. Ja plavi patlidžan pecem na ravnoj ploci na šporetu. Ide brzo malo sa jedne, malo sa druge strane dok ne odmekne i onda ga stavim na stranu. Može takode i u pleh, pa u rernu 20-30 minuta na 350 F.
• Tikvice oprati i iseci na tanke listice. Ja ih pecem na isti nacin kao i patlidžan izuzev sto ih NE TERBA soliti i cediti.
• Ja upotrebljavam sledecu “tehniku” za beli luk: Stavim neoljušten cenj belog luka na dasku za secenje, poklopim ga širokim nožem (10 ” chef’s knife), I dok nož držim levom rukom, desnom udarim po nožu. Tako razbijem luk, cenj ispadne iz ljuske, odsecem tvrdi vrh cenja i bacim i tako dok svi cenjevi nisu spremni za seckanje. Pošto su cenjevi vec razbijeni i spljošteni, dodajte soli (malo više), na taj nacin luk se nece lepiti na nož dok ga seckate.

• U vecu posudu zagrejte ulje i dodajte crni luk, propržite 4-5 minuta dok ne dobije “stakleni” izgled, dodajte beli luk i izrendanu šargarepu, bibera. Soli vec imate u belom luku. Posle 4-5 minuta dodajte meso. Nastavite dok meso se ne raspadne na sitne komade i dobije braon boju.
Dodajte pire od paradajza i alevu papriku. Nastavite još 10 -ak minuta ili dok voda što je meso pustilo ne ispari. Veoma je važno da posolite dok se sve to kuva. Kada vam je sve po ukusu što se soli tice, dodajte još 1 kašicicu, jer ima dosta krompira i ostalog što nema soli. Vecina soli koju ste stavili na patlidžan ce biti isprana.

Ovde imate dovoljno da složite musaku u DVE posude za pecenje. Ja volim da koristim duboku šerpu
• Odvojiti polovinu krompira i složiti na dno šerpe ravnomerno. Odvojiti polovinu plavog patlidžana pa složiti na vrh kropira. Polovinom mesa pokriti patlidžan, pa onda staviti sve tikvice, pa drugu polovinu mesa, pa patlidžan, pa krompir.
• šerpu u rernu na 375 F pa nek krcka 1 sat. Proverite sa tankim nožem ili iglom da li je sve skroz skuvano, ako nije bice “otpora”. Ako treba malo duže nastavite i kad je sve gotovo, u malo vecoj posudi umutite jaja, mleko i parmezan, pa prelijte odozgo. Nazad u rernu da se lepo zapece 15 -ak minuta i da taj sir na vrhu lepo porumeni!

0 comments:

Post a Comment